Під час вивчення будь-якої іноземної мови, у тому числі німецької, можуть виникнути певні страхи і навіть фобії. Це спричиняє чимало труднощів. Проте з страхом можна впоратися, головне – знати як. Також варто знати про практичні поради, що прискорюють процес опанування – відкиньте шкільне зазубрювання. 

Все, що нас сковує – у нашій  голові

У будь-якій справі є момент, коли ми опиняємося один на один зі своїми страхами – і вивчення іноземної мови не є виключенням. Важливо визнавати це та намагатися протидіяти. Для наочності наводимо список можливих страхів у вивченні іноземої мови:

  1. Страх бути незрозумілим

Один із найголовніших страхів новачка, проте його можливо подолати! Для цього достатньо виконати три пункти:

  • Сприймаєте вивчення мови як гру. Також потрібно враховувати, що багато хто не знає мови навіть на такому рівні, як знаєте ви;
  • Потрібно перепитати? Робіть це сміливо, не переймаючись враженням співрозмовника. Ми часто щось перепитуємо навіть рідною мовою. Кожен має на це право.
  • Найголовніше у розмові – досягти власної мети. Наприклад, пошук дороги чи якогось товару. Найчастіше люди навіть не помічають неточності чи переплутаних слів або граматичних конструкцій. До того ж, у Німеччині народ доброзичливий і ввічливий, ваші помилки навряд хтось буде зауважувати.
  1. Страх бути гіршим за інших

Не варто звертати увагу на когось – вони мають свій шлях. А будь-які зауваження можна сприймати як невеликі підказки для вдосконалення.

Також забудьте про оцінки – це шлях школярів. Доросла людина вже давно не потребує цифр для розуміння свого рівня знань і розвитку в цілому.

  1. Страх не ідеальності 

Деякі вважають, що навіть після багатьох років навчання знають мову недостатньо добре. Однак тут потрібно запитати себе, а для чого вам мова? Для себе, для здобуття престижної роботи, для подорожей. Якщо ви не працюєте перекладачем, то не варто журитися “недостатньо ідеальними знаннями”. Зрештою, головне, щоб вас розуміли.

Практичні поради у вивченні німецької мови

Проводити купу годин за підручниками та сухими списками слів має сенс, проте це неефективний метод опанування іноземної. Для тих, хто тільки ступив на шлях здобуття нових знань у німецькій мові або ж прагне вдосконалення, важливо ні на мить не відступати від наміченої мети і пробувати все більше й більше способів вивчення мови.

А допомогти цьому можуть наступні рекомендації:

  • Будьте впевнені у своїй меті та собі. Знання, що все неодмінно вийде, важливе у будь-якому починанні. Для підкріплення власної впевненості вивчайте чужі історії успіху та підпишіться на канали поліглотів та досліджуйте їхні методики.
  • Мова як хобі. Отримуйте задоволення від вивчення мови. Не варто напружуватись, зазубрюючи нові слова та граматику – кожна дія має бути з насолодою. Адаптуйте процес під своє життя: змініть мову на телефоні або перемикати на німецьку веб-сайти для перегляду, знайдіть курси німецької мови онлайн зі зручним для вас графіком.
  • Перерви. Читайте, гуляйте і спілкуйтеся, дивіться відео німецькою, переписуйтесь німецькою протягом дня в невеликій кількості. Не варто сидіти над підручником весь день.