Подейкують, що назва «Полтава» є похідною від назви річки Лтава, і має суто слов’янське походження. Як Лтава, місто було згадане в Іпатіївському літописі (1174 р). Вважається, що Полтава була заснована ще у 899 році. На жаль, у ХХ ст.. річку Лтаву остаточно сховали під землею, і тече вона нині в бетонних трубах, щоб вберегти будівлі міста від зсувів.

В своєму історичному розвитку місто зазнавало і татаро-монгольської навали, і литовського загарбницького правління. В часи Козацької доби Полтава стала центром Полтавського полку у Визвольній війні Гетьманщини проти Речі Посполитої. Саме це написало в її історії літопис в 350 років героїчних і трагічних сторінок. Полтава зіграла свою роль як у Визвольних змаганнях, так і в подіях Руїни – громадянської війни в Україні за участі поляків, турків та московитів. Полтавських полковників завжди старалися привернути на свій бік, адже Полтавський полк був, по суті, колонією запорожців і був одним з найсильніших полків.

Пьер-Деніс Мартін. «Полтавська битва» (1726)

Пьер-Деніс Мартін. «Полтавська битва» (1726)

А в 1709 році відбулася знаменна Полтавська битва, внаслідок якої Полтава перейшла до Російської імперії. Хоча, полтавські козаки здебільшого були на боці Мазепи й Запоріжжя, але Петро І встиг зайняти місто раніше.

Полтава ХІХ ст

Полтава ХІХ ст

А вже у 1900 році в Полтаві був створений осередок Революційної Української Партії, яка стала на цих теренах сподвижником революційно-визвольних змагань 1917-1922рр. Проте, невдовзі місто було віддане полковником М. Болбочаном більшовикам фактично без бою, і це стало початком радянської доби.

Полтава сьогодні: адміністративний і духовний центр, місто-легенда

Полтава сьогодні – це адміністративний і культурний центр Полтавської області з чисельністю населення близько 294 тис. людей. Місто має 2 залізничні вокзали, налічує 12 ВНЗ, але найбільше вражає тут кількість музеїв:цілих 11! У місті стрімко розвивається культура – тут діють 3 театри (Полтавський академічний обласний український музично-драматичний театр імені М. В. Гоголя та Полтавський академічний обласний театр ляльок, а також Полтавське українське драматичне товариство).

Джерело: http://itinery.com.ua/