Багато людей асоціюють шаурму зі стравою, якою просто можна швидко та недорого перекусити. Але так сприймають її лише ті, хто не пробував дійсно хорошу та якісну шаурму, яка передає у собі все найкраще від автентичної рецептури чи її удосконалених варіантів. Отож, розглянемо детальніше історію шаурми та одну з її варіацій, котру дуже люблять сучасні гурмани, які є поціновувачами хороших морепродуктів, а також розглянемо полтавський асортимент блюда шаурма.

Коли перша шаурма побачила світ

Перша варіація страви пов’язана з іменем турецького емігранта Кадіра Нурмана, який проживав у Німеччині. Він мав свою торгову точку, де продавав власноруч приготований фаст-фуд. Спочатку він надавав перевагу страві, яка складалася з салату та м’яса, але в якийсь момент вирішив трохи поекспериментувати та додати лаваш. Цей експеримент став дуже вдалим, адже страва дійсно удосконалилася. По-перше, її смак значно більш багатим та цікавим. По-друге, вона здобула додаткової калорійності. Це вагомо для тих, хто хоче дійсно ситно перекусити.

Доволі цікавим є той факт, що Кадір не ганявся за славою та не реєстрував патент на свій кулінарний винахід. Втім, його, на щастя, не спіткала доля тих винахідників, чиє ім’я загубилося в історії. Асоціація турецьких виробників цієї страви у Європі в 2011 році й сама визнала за Нурманом те, що саме він придумав шаурму. До речі, в автентичному розумінні ця страва називається «дьонер кебаб».

Як страва розповсюджувалася у Німеччині?

На сьогодні в Мережі можна побачити статистику, де йдеться про те, що дьонер кебаб щодня споживають у кількості 2 мільйонів порцій у Німеччині. Тут немає нічого дивного, адже саме в цій країні страва вперше побачила світ.

Цікавим є той факт, що, навіть коли в Ілона Маска, запитали, що з німецької кулінарії йому сподобалося найбільше під час візиту до цієї країни, він назвав саме дьонер кебаб.

І справді, наявність асоціації виробників дьонерів свідчить про те, що бізнес у цьому сегменті є дуже дієвим, успішним, а його представники намагаються кооперуватися, аби й далі популяризувати страву.

А що в Україні?

Шаурмою сьогодні навряд когось можна здивувати. Проте, далеко не всі куштували її саме в тому виконанні, коли дійсно хочеться смакувати та насолоджуватися смаком страви. Для багатьох вона стала просто можливістю перекусити, вискочивши з роботи в обідню пору до найближчого кіоску, де продають дьонер кебаб. Якщо пощастило спробувати справді якісну страву, то у споживача формується позитивне враження. Але далеко не усім поталанило спробувати шаурму саме з якісних продуктів.

Тому, аби це зробити, варто скористатися послугами тих ресторанів, які відповідають за свіжість інгредієнтів та бережуть свою репутацію. В Дніпрі, Полтаві та Запоріжжі до таких закладів належить ресторан Рок-н-Ролл. Він функціонує у форматі сервісу доставки. Тому ви можете замовити свою порцію з доставкою додому, а кур’єр закладу швидко її привезе за вказаною адресою.

Велика шаурма з тигровою креветкою

Якщо перші варіанти шаурми були з бараниною, яловичиною чи козячим м’ясом, то зараз асортимент дуже розширився, а клієнти можуть спробувати більш широкий вибір. Наприклад, для любителів начинки у форматі морепродуктів ресторан Рок-н-Ролл має що запропонувати. Це шаурма з тигровою креветкою. Сама назва страви свідчить про її великий розмір та те, що ви зможете дуже ситно перекусити таким дьонер кебабом. Це дійсно так, адже порція важить 400 грамів.

Окрім самої креветки, до складу цієї шаурми входить ще багато інших інгредієнтів, які надають їй відмінного смаку. Наприклад, це сир моцарелла, синя маринована капуста, свіжий томат, зерна гірчиці, сухарі панко, цибуля «марс», айсберг. Окрім усього переліченого, страва дуже вдало доповнюється одразу двома соусами. Один з них – це соус з 3 видів сиру. Він робить смак цієї шаурми більш розмаїтим та цікавим. А другий соус – це тартар власного виробництва.

Таке поєднання інгредієнтів цінують гурмани, які є клієнтами закладу. А якщо ви належите до тих, хто більш любить рецептури шаурми з м’ясом, то сервіс Рок-н-Ролл теж має що вам запропонувати. Є варіанти з телятиною та куркою. Усі вони важать однаково – по 400 грамів. Для тих, кому пріоритетним є фактор ціни, варто звернути увагу на шаурму з куркою. Така велика порція коштує усього 169 гривень.

Отож, підводячи риску, слід сказати, що вибір шаурми сьогодні є дуже різногранним. Її рецепти вдосконалюються на відображають клієнтські запити. А заклади намагаються постійно оновлювати свої меню та вдосконалювати асортимент. Ресторан Рок-н-Ролл не є винятком. До речі, крім дьонер кебабу, ви знайдете тут також багато іншого цікавого, починаючи з піци та ролів і закінчуючи апетитними десертами. Варто лиш ознайомитися з меню, в якому представлені чудові страви, котрі відображають кулінарні традиції різних країн світу.