Мальовнича Полтава

Аби найкраще відчути атмосферу Полтави, потрібно нею неспішно прогулюватись. Тут життя протікає у своєму спокійному та виваженому руслі. І для того, щоб прожити його (навіть якщо ви приїхали на вихідні) не користуйтеся громадським транспортом. Мешканці зазвичай зазначають, що у них все знаходиться в «пішій доступності». Центр, а саме Монумент Слави (в народі — Орел), замикає перспективу восьми вулиць міста, тому ви ніколи не загубитесь. 

Цікаві заклади Полтави – не галушками єдиними

Ні, ніхто тут галушки постійно не їсть. Проте у полтавців, яких я зустрічала, присутнє особливе ставлення до їжі. А найбільше до хлібобулочних виробів. Тут і відомі «Кулиничі», які знайдеш тільки у деяких областях України, і різноманітні пекарні. 

Чим приємно здивувала Полтава, так це вегетеріанськими стравами у меню. Тут навіть шаурму (здавалось б зовсім не по-вегетеріанськи) продають овочеву. Або ж бургери, які теж не асоціюються в нас з рослинною дієтою, в Полтаві можна купити з фалафелем.

Де поїсти?

Але якщо вам таки хочеться поїсти чогось справді полтавського, зокрема галушок, тоді відвідайте «Комору». В цьому закладі галушки на будь-який смак. А особисто я рекомендую з броколі. 

Улюбленцем полтавців є паб «Valber», який розташований у декількох районах Полтави. Лайфхак: якщо хочеться спробувати дешеві та смачні наливки (від смаку ківі до більш традиційних малинівок чи вишнівок), то прямуйте на Поділ (так, він є не лише у Києві), чи на Маршала Бірюзова (неформально — на «ЖБИ»).

де поїсти
фото – tomato.ua – паб Valber
заклади полтави
фото – yandex.ua – паб Valber

Відкриттям виявився «Ц-бар» — заклад з сучасним інтер’єром, а часто навіть з діджеями, діджейками та вечірками. Звісно в Полтаві можна випити й смачної кави у місцевих закладах.

Полтава і культ духовності?

З одного боку, Полтава ще довго асоціюватиметься зі спадщиною Котляревського, Білою альтанкою, українською кухнею та суржиком. А з иншого — тут відбуваються свої зміни і твориться инше середовище. В Полтаві звісно все ще відкривають пам’ятники історичним чи літературним постатям, шанують традиції, але нове покоління створює другі запити. І це особливо помітно, коли на відкриття виставок сучасного мистецтва приходить зацікавлена аудиторія. 

куди піти в Полтаві
фото – Alex Shutyuk – сучасний дім СБУ

А такі відбуваються у галереї «JUMP». Арт-просторі у якому проводять українські та міжнародні проєкти, виставки, інсталяції, перформанси. Вхід у «JUMP» завжди безкоштовний, а іноді тут ще й кінопокази та лекції.

Основною у Художньому музеї залишається живописна експозиція, яка містить роботи Ярошенка, Рєпіна та Шишкіна. Але музей не відкидає співпрацю з новими, більш сучасними форматами. 

галерея jump
фото – pl.vgorode.ua – галерея JUMP

Вся концепція життя у місті Полтава була побудована для мене навколо локальності та провінційності, тут «все для своїх». І ти можеш стати своїм, навіть ненадовго. У Полтаві люблять концерти біля гаражів чи вечірки на заводах. Рік тому зародилась і техно-сцена.

полтава кава
фото – sq.com.ua

Тому, якщо ви любите потанцювати і думаєте, що рейв-культура дійшла тільки до Києва, то Полтава це спростує. Local — про електронну музику та якісні вечірки.  

У Полтаві можна пити воду з-під крана, а ще тут чисте повітря і привабливі туристичні маршрути по області. Місто з привабливими архітектурними спорудами. І попри те, що частина з них потребує реставрації, вони варті уваги. У Полтави цікава історія, але найголовніше: приїхавши сюди, ви раптово можете знайти спокій та гармонію, відпочити від великих та квапливих міст.

Джерело: https://wanna.com.ua/