Якщо перед вами постане задача суттєво наповнити раціон вітаміном A, що ви оберете – 100 грамів яловичої печінки, чи 18 кг моркви?

Про дві форми вітаміну А

Ніколи не вагайтеся: шматочок печінки буде кориснішим навіть за таку гору моркви. У цьому коренеплоді згаданий вітамін дійсно присутній, але у вигляді провітаміну – бета-каротину. Але ж його активна форма – це ретинол. То ж після отримання β-каротину вашому організму ще належатиме попрацювати, аби “приготувати” його для засвоєння. І в цьому процесі активної речовини вийде лише 3% від первинної – провітаміну.

Вітамін A в продуктах тваринного походження

Виявляється, генетичні особливості кожного з нас мають суттєве значення для сприйняття вітаміну A: в когось організм перетворює бета каротин на ретинол геть не ефективно, а в когось ця функція відсутня взагалі. Тож і виходить, що багато хто з нас взагалі не отримує вітамін А з овочами і зеленню. Єдиним його харчовим джерелом для них залишаються харчові продукти тваринного походження:

Бета-каротин теж досить корисний нутрієнт, він необхідний при проблемах зі щитоподібною залозою, при підвищеному рівні холестерину в крові, при захворюваннях серцево-судинної системи, тощо. Та якщо ви хочете отримати саме вітамін А – оберіть для цього джерела, перелічені вище.

А навіщо він організму – цей ретинол?  

Виділяють три найважливіші функції вітаміну A в нашому організмі:

  • Забезпечення нічного та кольорового зору;
  • Зволоження слизових оболонок;
  • Захист шлунково-кишкового тракту;
  • Правильний розвиток плоду під час вагітності.

До решти функцій відносимо підтримку імунітету й боротьба з інфекціями, живлення шкіри та інших покривних тканин, очищення організму від вільних радикалів, також вітамін A справляє антиоксидантну та протипухлинну дії.

У косметології ретинол використовують у кремах для шкіри: для еластичності, рівномірного тону, боротьби з пігментами. А при пораненнях та при захворюваннях шкіри він полегшує загоєння. Ретинол живить волосяні цибулини, надає волоссю пружності й блиску, запобігає сивині.

Вітамін A вкрай важливий для дітей, оскільки є будматеріалом кісток, зубів, шкіри; впливає на формування імунітету, репродуктивної функції, органів зору. Оскільки всі ці системи починають формуватися ще в утробі, потреба в цьому нутрієнті зростає при вагітності і лактації.

Ретинол присутній і в препаратах для підліткової шкіри, бо саме він очищує пори, регулює жирність шкіри, запобігає запаленню залоз та іншим наслідкам виникнення акне.

Захистом системи травлення вітамін А сприяє засвоєнню всіх інших поживних речовин.

Добова  потреба у вітаміні А

Щодення норма у ретинолі напряму залежить від віку, втім, як вже було зазначено, суттєво зростає у вагітних і тих молодих мам, що годують груддю.

Вік Денна потреба, мкг
 До 6 місяців 400
 Від 6 до 12 місяців 500
 Від 1 до 3 років300
 Від 4 до 8 років 400
 Від 9 до 13 років 600
 Від 14 років 700
 При вагітності 800
 При лактації 1300

Ознаки та загрози дефіциту вітаміну A

Вам варто переглянути свій раціон на предмет насичення його ретинолом, якщо організм сигналізує вам такими ознаками:

  • Шкіра зазнає сухості й лущення, з’явилися пігментні плями, місцями утворюються запалення;
  • Відчуваються сухість, “пісок” в очах, сльозовиділення зазнало змін;
  • Впала гострота зору, порушилося розпізнавання предметів у сутінках;
  • Імунна система зазнає збоїв;
  • З’явилися депресивні стани.

Якщо організм зазнає тривалого авітамінозу, це загрожує виникненням критичних станів:

  • Порушення фертильності (спостерігалося в обох статей);
  • Зрив вагітності або вроджені вади плоду;
  • Критичні ушкодження рогівки, часткова втрата зору;
  • Серйозні захворювання шкіри;
  • Дисфункція органів травної системи.

Вітамін A в БАДах

Ми вже згадували це найпотужніше природне джерело вітаміну А, це олія печінки тріски. В натуральному вигляді вона присутня у препараті Cod Liver Oil від компанії Now Foods. Ці гелеві капсули містять також вітамін D3 і дві жирні кислоти Омега-3. Завдяки такому складу їх рекомендують при втраті гостроти пам’яті та уваги, при розладах нервової системи, при атеросклерозі, при аритмії, ішемічній хворобі серця та інших захворюваннях серцево-судинної системи.

А ось Vitamin A виробництва тієї ж компанії має вже інші призначення. Їх рекомендують при ламкості кісток, зубному болю, негараздах зі щитоподібною залозою, при зайвій вазі, при запаленнях слизових оболонок та при ослабленні імунної системи. Одна порція препарату містить сто капсул.